Undgå et forhøjet kolesteroltal og overvægt i overgangsalderen

vaegt_tab

Du kender garanteret en håndfuld allerede. Smukke, slanke kvinder, der ramte overgangsalderen og lige så stille begyndte at tage på. Ikke fordi de gjorde noget specielt anderledes, kiloene begyndte bare lige så stille at sætte sig på sidebenene og nægte at hoppe af igen.

Det gør så absolut ingenting, at der sidder lidt mere, end der har gjort på kvinder i de sidste mange år, så længe tendensen ikke ender i overvægt. Desværre viser forskningen at kvinder i overgangsalderen, er tre gange mere tilbøjelig til at blive overvægtige. Av av, hvad sker der?

Kolesterol og insulin

I overgangsalderen gennemgår kvindekroppen en række fysiologiske ændringer. Det er helt naturligt og i sig selv ganske fint. Men, en af de typiske følger er også et højere kolesteroltal. Et højere kolesteroltal er i sig selv ikke nogen sygdom, men kan medføre en masse problemer senere hen, blandt andet en forhøjet risiko for slagtilfælde og diabetes. Derfor er et forhøjet kolesteroltal så absolut noget, der skal tages alvorligt.

Kolesteroltallet hænger unægtelig sammen med vores insulinniveau, da insulinet aktiverer det enzym, der producerer kolesterol i kroppen. Samtidig låser insulinet fedtcellerne i kroppen, så de ikke forbrændes på samme vis som normalt. Insulinniveauet stiger specielt, når du indtager et måltid med for mange kulhydrater, uanset hvilken type. Efter et sådant måltid, vil en god løbetur gøre meget lidt for at hive de ekstra kilo af sidebenene igen.

En sundere livsstil

Mange af de livsstilssygdomme vi frygter mest, hænger altså sammen med et for højt kolesteroltal, der oftest skyldes et for højt insulinniveau. Der findes også kvinder, hvor insulinniveauet ikke alene er synderen, men i de fleste tilfælde kan man sænke insulinniveauet og dermed kolesteroltallet ganske enkelt ved at indtage færre kulhydrater. Det kræver altså ganske enkelt en lille kostændring.

Mange tror fejlagtigt, at for meget fedt i maden er synderen. Men, i langt de fleste tilfælde kan vores kroppe sagtens håndtere fedt, og det har meget lille betydning i forhold til produktionen af kolesterol i kroppen. Det er i stedet for kulhydraterne vil skal passe på med. Indtager vi for mange kulhydrater stiger insulinniveauet og dermed kolesteroltallet og pludselig står vi i en uheldig situation.

Løsningen er derfor simpel og en, du bør tage op allerede før overgangsalderen for at forbygge de problemer, du ellers får. Fokuser på mængden af kulhydrater i din kost. Skær ned, hvor du kan.

vaegt_

Findes der medicin?

Ja, der findes medicin du kan tage, hvis du oplever forhøjede kolesteroltal. Men intet menneskes krop, har godt af for meget medicin. Kan du selv regulere dit kolesterol gennem noget så simpelt som en kostomlægning, så er det klart ønskværdigt. Det er sundere for dig på alle måder.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig vigtigt, at du får hjælp til at finde den optimale løsning for dig. Alle kroppe er forskellige, og du kan have andre behov. Det er blot vigtigt at have for øje, at medicin ikke er den eneste udvej. Tænk dig om, se på dine alternativer, og gør det, der er bedst for din krop!